logo Villmarksleiren

Oppholdet hos Eskimoene

 

 

- Forsiden

- Om Villmarksleiren

- Firmaturer

- Turistturer

- Turer for institusjoner

- Events

- Teambuilding

- Julebord

- Kick-off

- Møter og konferanser

- Selskap og bryllup

- Overlevelseskurs

- Villmarkskurs for lærere

- Utendørsaktiviteter

- Matservering

- Overnatting

- Foredrag

- Utleie av Villmarksleiren

- Spørsmål og svar

- Referanser

- Kontakt Villmarksleiren

- Om Heidi Dammann

- Gjestebok for Villmarksleiren

- Kart over Villmarksleiren

 

 

 


En liten eskimolandsby i Nord-Alaska forandret livene våre

Vi reiste til en liten eskimolandsby ved foten av Brooks Range, rett nord for polarsirkelen og 550 km. fra nærmeste bilvei. Der lå en liten eskimolandsby på ca. 180 innbyggere. Den lå så isolert til at påvirkningen fra ”sivilisasjonen” ennå ikke hadde ødelagt den. Her bodde fremdeles mange i jordgammer, gikk i skinnklær og kjørte hundespann.

Landsbyens postmester Heidi 7 mnd. gravid på vei hjem fra jakt

Vi hadde sett oss ut denne landsbyen fordi vi ville lære av et folkeslag som bodde tett på naturen og som hadde mye av sine urgamle kunnskaper, holdninger og visdom i behold. Vi fant det vi lette etter…

Caribouene krysset elvene i flokker Alt frossent kjøtt måtte tørkes på våren før fluene kom

Midt i planleggingen av vår tur til Nord-Alaska ble Heidi gravid. Sånt skjer. Vi følte umiddelbart at ”der røyk den turen”. Etter en del grubling og mange undersøkelser valgte vi imidlertid å fortsette planleggingen. Vi ville så nødig gi opp denne drømmen!

Vi fikk selvsagt mange advarsler. Naboen tok oss bl.a til side og fortalte at hun hadde hørt at grizzlybjørnen hadde en forkjærlighet for gravide kvinner! Og hvordan kunne man ha et spedbarn i 50 kuldegrader? Det utrolige var at det var svangerskapet som åpnet dørene til eskimokulturen for oss…

Det føltes godt å få gode kvinneråd før fødselen
Først senere fikk vi vite at gravide ikke skal flå hare

Det viste seg at eskimokulturen lenge har vært lukket for hvite mennesker. Hva årsaken kan være kan man jo bare spekulere i. Svært få hvite mennesker har fått innpass og mulighet til å lære. Men da eskimoene så Heidis store mage forsto de at her var det noen som trengte hjelp og støtte. De forsto da også at dette var noen som kom for å lære.

Amacking er en fantastisk måte å bære barna på i kulda

Ett år bodde vi sammen med disse fantastiske menneskene i en utrolig natur. Disse folkene kaller seg for øvrig selv eskimoer, i motsetning til deres slektninger mange andre steder. Vi bodde i en liten jordhytte og med kano og atten hunder som eneste fremkomstmidler.

Slik bodde vi, med harespor over taket

Vi kunne sitte i timesvis i en jordgamme som luktet skinn, jord og geværolje og bare lytte til jakt og fiskehistorier fra et folk som hadde fangst og naturforståelse i kroppen, mens Heidi ble overøst med fødselshistorier og kloke råd foran den forestående fødsel. Vi kunne dra på sledeturer og se enorme caribouflokker, se ulvespor og høre hubroen tute bak hytta om våren. Likevel var det eskimoenes livsvisdom og deres evne til å samarbeide og gjøre hverandre gode som gjorde aller sterkest inntrykk på oss. Eskimoene hadde perfeksjonert samarbeid!

Har du glemt matpakke. Sug rognen ut av fisken da vel!
Flåing av rein
Caribouene kom i flokker på hundretusen dyr... Skinnklær må syes ferdig før vinteren...

Det vi lærte dette året i Alaska bruker vi som en rød tråd gjennom arrangementene i Villmarksleiren. Dere er velkomne til å komme og høre….

 

Villmarksleiren: Heidi Dammann, e-post: firma@villmarken.no, tlf: 919 11 039